Over Diyar Mangal

Over Diyar Mangal - Diyar Mangal Houtskoolrestaurant

Diyar Mangal is een Turks restaurant zoals men ze in Nederland niet vaak tegenkomt. Het interieur is rustig en sfeervol, verlicht door stemmige Turkse hanglampjes. De roestvrijstalen keuken, het frituurgedeelte en alle vitrines, koel- en voorraadkasten zijn blinkend schoon.

De filosofie van de eigenaar Taner en de chef-kok Hasan is gebaseerd op vijf belangrijke principes:

  • Gastvrijheid staat hoog in het vaandel; er hangt een veilige, huiselijke en gezellige sfeer.
  • Diyar Mangal staat voor het beste wat de traditionele Turkse keuken te bieden heeft.
  • Er wordt gekookt met uitsluitend verse ingrediënten van de beste kwaliteit.
  • Turkse vleesgerechten worden volgens de beste tradities ambachtelijk bereid op houtskool.
  • De hygiëne in de keuken en het restaurant komt op de eerste plaats.

Taner is afkomstig uit de plaats Kayseri in midden Turkije. Een plaatselijke specialiteit in Kayseri is Manti, gekookte deegballetjes gevuld met gekruid lamsgehakt en geserveerd met knoflooksaus of pittige saus.

Wat u beslist moet proeven bij Diyar Mangal

Wat u beslist moet proeven bij Diyar Mangal - Diyar Mangal Houtskoolrestaurant

Adana spies
Laat een door Taner of Hasan voorbereidde Adana spies niet aan u voorbijgaan. Het gerecht is oorspronkelijk afkomstig uit de stad Adana in Oost Turkije, maar deze heerlijke pittige lamsspiezen worden in diverse variëteiten voorbereid en gegeten tot ver in Irak en Syrië. Bij Diyar Mangal kunt u de klassieke versie proeven, behoorlijk pittig lamsgehakt met de hand om een brede stalen spies gevouwen. Bij Diyar Mangal wordt het vlees niet machinaal gemalen, maar handmatig gehakt. Het maken van een spies is in stad Adana tot kunst verheven en de koks die deze kunst tot in het detail beheersen kunnen een speciaal certificaat van bekwaamheid halen. Ook zijn er strenge voorschriften waaraan het gebruikte vlees moet voldoen en in welke verhouding het vlees van het lam (dat overigens jonger dan een jaar moet zijn) vermengd wordt met het staartvet. Tijdens het grillen mag het vlees niet loskomen van de speciale stalen spies.

Originele Turkse Pide
Al het brood bij Diyar Mangal is zelfgebakken uit vers deeg uit eigen keuken. Zo ook PIDE, een zeer luchtig ovaal of rond Turks brood, soms bestrooid met sesamzaadjes, heel knapperig, krokant en lekker. Er bestaat ook een plattere en minder luchtige variant van dit brood, genaamd lavash. Pide kan ook gevuld worden met gekruid gehakt met of zonder half harde kaas of fetakaas of pittige Turkse worst.

Cacik
Cacik is de Turkse versie van de Griekse tzatziki, bij Diyar Mangal wordt het vers bereid volgens het originele Turkse recept. Cacik is een fris en kruidig sausje gemaakt van dikke Turkse yoghurt, knoflook en komkommer. Het is heerlijk bij pittig gekruid eten, zoals de Adana spies, maar ook bij groentegerechten en aardappeltjes smaakt het voortreffelijk.

Dagschotel
Elke dag bereidt de chef-kok Hasan een bijzondere dagschotel, ook om mee te nemen. De dagschotel is afhankelijk van het aanbod van vers vlees en groente, er wacht dus elke dag een lekkere verrassing op u. Samen met de vers gemaakte soep van de dag heeft u een compleet traditioneel menu voor een aantrekkelijke prijs.

Çay, de echte Turkse thee
Donker, geurig, sterk en zoet, een glaasje echte Turkse thee is niet te vergelijken met thee zoals wij het kennen, meestal snel getrokken uit een theezakje. Turkse thee bij Diyar Mangal wordt gezet uit losse theebladeren en bewaard in een samowar (los vertaald betekent het woord “een zelfkoker”), De thee wordt in en om de Turkse provincie Riza verbouwd.

Heerlijke mixed grill voor 2 personen - Diyar Mangal Houtskoolrestaurant

Heerlijke mixed grill voor 2 personen

16 mei 2017 - Probeer ook eens onze heerlijke mixed grill, op ambachtelijke wijze boven houtskool bereid. Vanaf uw tafeltje ziet u onze koks uw maaltijd klaarmaken in onze prachtige open keuken. De mixed grill... lees verder »

Huisgemaakte soepen - Diyar Mangal Houtskoolrestaurant

Huisgemaakte soepen

11 mei 2017 - Naast de lekkere gerechten van het houtskoolvuur serveren wij ook huisgemaakte soepen, geheel op traditionele Turkse wijze bereid. Wat dacht u van onze Mercimek Çorbasi (Linzensoep) of onze Kelle... lees verder »